3. Welke rol pak ik?

Door samen met de projectleider te praten over wat jouw precieze rol(len) en verantwoordelijkheden binnen het project zijn, voorkom je verwarring of teleurstelling achteraf voor beide partijen.

Vind je deze uitleg nuttig?

Vanuit communicatie zijn er grofweg vijf rollen die we kunnen innemen ten aanzien van een verandering. Deze rollen kunnen uiteraard ook met elkaar samenvallen en op elkaar doorbouwen. In het overzicht hieronder vind je van elke rol een omschrijving. Hoe zit het met jouw rol(len)? Welke rol(en) speel je nu? Welke rol(en) wil je spelen?

Soms is het meteen duidelijk wat je rol is en soms niet. Soms is de rol die je krijgt passend en soms denk je dat je vanuit een andere rol meer waarde toe kan voegen. Door vooraf bij Wat is de vraag? een scherp antwoord te formuleren, kun je in het gesprek met je opdrachtgever duidelijkheid scheppen over je rol.

Vind je deze uitleg nuttig?
Welke rollen zijn er?

Verduidelijker

Je bent verantwoordelijk voor het vertalen van het veranderverhaal naar de belevingswereld van mensen toe. Het verklaren en duiden van begrippen en doelen en het spiegelen op keuzes en aanpak is een belangrijke taak.

Consistentiebewaker

Je bent verantwoordelijk voor de afstemming van (de inhoud) van middelen en dat mensen op één lijn blijven. Je steekt je hand op namens de patiënt wanneer je ziet dat dit niet gebeurt. 

Enabler

Je bent verantwoordelijk voor het bedenken, ontwikkelen en aanreiken van tools voor spelers in de verandering. Je helpt hen bij het ontwikkelen van de benodigde communicatieve vaardigheden.

Procesbegeleider

Je bent verantwoordelijk voor het bepalen van het proces, samen met anderen, door het stimuleren van interactie tussen betrokken veranderaars.

Informator

Je ben verantwoordelijk voor het schrijven en publiceren van informatie op on –en offline platforms, zoals artikelen en Q&A’s op intranet en posters op prikborden. Je bereidt informatiebijeenkomsten voor medewerkers.